IMG_0243 IMG_0244 IMG_0247 IMG_0250 IMG_0251

Jag har stickat en del raggsockor i Raggi enligt Järbos mönster, de har blivit jättebra. Men nu tänkte jag att det var dags att testa toeupsocks, tåuppsockor. Det finns ju en hel del mönster på nätet, och också instruktioner på Youtube. Men jag hittade ingen som kändes riktigt bra. Jag har testat, repat upp, testat något nytt repat upp. Så det slutade med att jag plockade ihop olika delar från olika mönster, så nu har jag ett mönster som jag känner mig bekväm med och som jag kommer använda framöver. Om någon läser detta så får ni gärna låna mönstret, om ni publicerar ert alster får ni gärna länka till min blogg helenastickar.wordpress.com och om ni hittar något fel får ni gärna skriva i kommentarsfältet. Början på sockan är från Garnhumlans mönster, http://garnhumlan.blogspot.se/, men hälen har jag plockat från Youtube samt lite eget påhitt. Resåren är verkligen bra och bidrar till den sköna passformen.

Jag stickade i Järbos Raggi, till dessa kortare sockor räcker deras 100 gramsnystan. Vill man ha längre skaft får man köpa 150 gramsnystanet. Jag använde strumpstickor 4. Jag gav mig inte på Magic Loop utan stickade de två sockorna parallellt, ett varv på varje socka för att de skulle bli lika. Mina är i storlek 39-40.

Lägg upp 16 maskor med Judys magic cast on, finns på Youtube. Sticka 8 m från första stickan i rätstickning i främre maskbågen. Sedan vänder du och stickar 8 m från den andra stickan i rätstickning men i bakre maskbågen, bild 3. Första varvet är lite jobbigt, stickorna sitter tätt ihop och maskorna är hårda. Tänk på att sticka på den översta av de två stickorna. Det kan hjälpa att lägga garnet framför arbetet. Men det går. Kolla nu att du verkligen stickar på rätsidan, det ska ju bli en rätsida utåt framme i tån. Nu är det dags att börja ökningarna i varje sida, och nu ska du sticka på 4 strumpstickor. På första stickan på varje sida av strumpan, sticka första maskan först i främre och sedan i bakre maskbågen, då har du ökat en maska i början på varje sida av sockan. Sticka vidare fram till sista maskan på vardera sida av sockan till sista maskan, sticka sista maskan i både främre och bakre maskbågen. Nu har du ökat 4 maskor på första varvet och ska ha 20 maskor på stickorna. Fortsätt att öka på samma sätt på varje varv tills du har 8 m på varje sticka. Sticka ett varv med bara räta maskor. Fortsätt öka på varje varv till 10 maskor på varje sticka, bild 1. Om man nu vill ha mönster på ovansidan av sockan är det dags att börja nu. Jag lånade Garnhumlans resår, 1avig, 3 räta, då måste man öka ytterligare en maska för att det ska gå jämt upp på ovansidan, alltså 21 maskor på sockans ovansida och 20 maskor på sulan. Nu är det bara att sticka på de 41 maskorna med resår på ovansidan och slätstickning på sulan tills sockan mäter 14 cm. Det kan vara bra att prova sockan på foten ibland så den inte blir för vid eller för snäv, bild 2.

Nu är det dags att börja öka i sidorna för att vristen ska få plats. Lyft tråden  mellan sista maskan på ovansidan av foten och första maskan på sulan, vrid maskan ett halvt varv och sticka en maska i bakre maskbågen. Då slipper du få ett hål vid ökningen.  Lyft på samma sätt igen upp tråden mellan sulans och ovansidans första och sista maska. Öka på sticka 1 och sticka 2 till totalt 43 maskor.  Nu har du ökat två maskor på ett varv. Sticka ett varv utan ökningar. Fortsätt öka på vartannat varv tills du har 61 maskor, 21 på ovansidan i resår och 40 på sulan.

Nu ska det stickas en häl. Sätt ovansidans 21 maskor på en sticka. Sätt de 40 maskorna på tre stickor fördelat 11, 18, 11 maskor. Sticka ovansidan och sedan de första 11 plus 18 med räta maskor. Sticka ihop de två första maskorna på stickan med 11 maskor, sticka ihop i bakre maskbågen. Lyft tråden framför arbetet och flytta tillbaka maskan till vänster sticka på de aviga varven. På de räta varven behåller du tråden bakom arbetet. Tråden ska ju alltid vara på avigsidan. Vänd arbetet. Sticka avigt fram till sista stickan med 11 maskor, sticka ihop två maskor i främre maskbågen och flytta tillbaka den ihopstickade maskan till vänster sticka. Nu har du en ihopstickad maska på de två sidostickorna, det är som en liten glugg fram till nästa maska. Det är dessa två som nu ska stickas ihop varje varv. Fortsätt minskningarna på varje varv tills maskorna på sidostickorna tagit slut en maska kvar per sticka. Från nu stickar du resår 3 räta 1 avig över alla maskor. Du behöver minska en till för att få ihop det. Sticka på tills skaftet är så långt du vill ha det. För att få en elastisk avmaskning kan man avmaska med estnisk avmaskning. Lyft första maskan rätt, sticka en maska rätt. Stick in vänster sticka i de två stickade maskorna, och plocka upp garnet med höger sticka och dra igenom de två maskorna. Nu är en maska avmaskad. Fortsätt avmaskningen tills maskorna är slut och avsluta med att fästa garnstumpen.

Annonser